scheiden van tafel en bed

scheiden van tafel en bed - scheiding van tafel en bed
Wat is het verschil tussen scheiden van tafel en bed en een echtscheiding?

Een scheiding van tafel en bed lijkt erg op een echtscheiding, maar is niet hetzelfde.

Procedure
Een verzoek tot scheiding van tafel en bed wordt ingediend bij de Rechtbank. De Rechtbank spreekt de scheiding van tafel en bed uit, en kan ook beslissingen nemen ten aanzien van de boedelverdeling, de kinderen en alimentatie.

Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet (net zoals bij een echtscheiding) verplicht een ouderschapsplan worden opgesteld en ingediend bij de Rechtbank.

Vervolgens wordt de scheiding van tafel en bed ingeschreven het Huwelijksgoederenregister. Vanaf dat moment bent u gescheiden van tafel en bed.

Gevolgen
Scheiden van tafel en bed heeft grotendeels dezelfde gevolgen als een echtscheiding op een paar uitzonderingen na.

Wat zijn nu die belangrijkste verschillen met een echtscheiding?

  • U blijft formeel gehuwd. Daardoor kunt u in de toekomst ook niet hertrouwen (tenzij u de scheiding van tafel en bed alsnog omzet in een echtscheiding).
  • De opbouw van nabestaandenpensioen (partnerpensioen) blijft ook na de scheiding van tafel en bed voor elkaar doorlopen.

 

Een scheiding van tafel en bed op gemeenschappelijk verzoek is ook mogelijk. Het tarief en de procedure hiervoor is voor u gelijk aan een gemeenschappelijke echtscheiding via ons kantoor. U kunt gebruik maken van het Internationale Basispakket, het Pluspakket of het Totaalpakket.


Let op

Bij een internationale scheiding van tafel en bed adviseren wij om eerst in het land waar u woont na te vragen of een scheiding van tafel en bed daar volledig erkend wordt en of de gevolgen van de scheiding van tafel en bed daar volledig gelijk zijn aan de gevolgen zoals die in Nederland gelden.

Heeft u vragen over de scheiding van tafel en bed? Bel of mail ons vrijblijvend, of start een chat.